“GEDWONGEN PAUZE VOOR Kerngroep WIJK C STROOM.
We zijn keihard geconfronteerd met het systeemplafond” – Initiatiefnemer Wijk C Stroom, juni 2023
Deze woorden werden aan de ontstane situatie gegeven door een van de initiatiefnemers, sprekend voor de Kerngroep van Wijk C Stroom. Als metafoor voor de stroperige, afwachtende en niet aantrekkelijke systeemwereld waar de initiatiefgroep tegenaan is gebotst.
De metafoor van het systeemplafond neemt ons ook meteen mee in het gegeven dat Nederland een goed georganiseerd land is maar dat er ook sprake is van een onzichtbare structuur waar ‘de buitenwacht’ geen zicht op heeft en dus ook niet zomaar toegang toe heeft.
Hier speelt zich van alles af buiten het zicht van de actieve burger. Hiermee wordt ook de actieve burger die zich wil inzetten voor lokale energieopwekking voor een bijna onmogelijke opgave. En dat is best wonderlijk en zelfs te omschrijven als een schurende contra-indicatie met de almaar groeiende roep van de overheid richting burgers om iets te betekenen en een actieve rol te pakken in de energie- en warmtetransitie.
Deze contradictie is precies hetgeen waar wij als Wijk C Stroom aandacht voor vragen: de schuring tussen het gehoor geven aan die oproep van de overheid en een actieve rol in te nemen als burger om vervolgens geconfronteerd te worden met de stroperige werking van het huidige systeem.
De overheid vraagt een actieve rol van de burger maar lijkt deze vervolgens niet adequaat te kunnen faciliteren en ondersteunen. Het kunnen zetten van stappen, het kunnen maken van plannen, het kunnen nemen van besluiten en daarmee concretiseren van bijvoorbeeld een lokale energiecorporatie, vraagt om eindeloos geduld en een steeds dominanter wordend besef van hierin volledig afhankelijk zijn van de welwillende functionarissen, werkend bij overheid en bij partners uit de systeemwereld. Partners waar de actieve burger niet omheen kan.
De overheid vraagt een actieve rol van de burger maar lijkt deze vervolgens niet adequaat te kunnen faciliteren en ondersteunen.
Vanuit dat gegeven heeft de initiatiefgroep Wijk C Stroom zichzelf op de pauzestand gezet. Noodgedwongen. Omdat er vanuit de systeemwereld 0 beweging zat na de realisatie van 1 dak met zonnepanelen.
“Geef ons iets om mee te werken, meer dakoppervlak om door te pakken. Als dat onze kant op komt….staan wij klaar om de pauze-knop weer uit te zetten.”
Wijk C Stroom vraagt een CALL TO ACTION richting netwerk en partners die deel uitmaken van de systeemwereld. We wachten op de vervolgstap van woningcorporatie en gemeente!
Al sinds 2019 zet een groep Utrechters, wonend in Wijk C in het centrum van de stad, zich in voor een duurzamere wereld. Stroom vanaf zonnepanelen voor alle bewoners van ‘Wijk C’ zoals de wijk in hartje Utrecht heet. Voortvarend en vol positieve energie ging men aan de slag. Nu, bijna vier jaar later, is de PAUZE-knop ingedrukt.
“Het is nu aan de instituties, de woningcorporatie en gemeente, om een vervolgstap te zetten en ons uit te nodigen om een vervolg te geven aan het behaalde eerste succes met het, tot nu toe, grootste zonnedak in dit deel van de stad.”